~♥~ STALKERS ~♥~

Tuesday, August 23, 2011

@}--- Ayam Bakar Bersos Nando's ft. Ketupat Sotong

Ramadhan ke 21 baru berpeluang berbuka puasa dengan MIL.
Maklumlaaa, anak menantu ni kan duk jauh.
Seskali jer baru dapat balik JB.
Ahaks!~ ye tu ayat poyo...lalalala

But actually, weekend lepas balik JB sebab dah plan untuk berbuka bersama-sama Atok dan MIL.
So kenelaaa selesaikan hajat, walaupun badan memang penat gilos!
Ape pun, mekaseh ye pada MIL Angkat (aku ada 3 org MIL hokkay...Sorang MIL Angkat, Sorang MIL Kandung, Sorang MIL Tiri....ko hado? tak hado kan? sila kagum dengan aku...kawen-kawen je terus ada 4 org MAK...) sebab perli... 'Lysa balik senyap-senyap je yer...'
keh keh keh...mau nyer tidak, balik dari hari Jumaat, hari Ahad petang baru aku jengah dia.
Tu pun Ahad malam dah nak balik KL....mmg syok kene perli. kikiki

Ok ok...berbuka di rumah MIL Angkat adalah beserta Mak Bonda dan Ayahanda.
Actually, acara ni dah jadi acara tahunan since aku jadi tunangan Incek Somi.
Memang Mak Bonda akan masak beria-ia kat rumah, then pi makan umah MIL.
Menu-menu adalah Nasi Dagang, Gulai Ikan Tongkol, Pajeri Nenas, Acar Timun, Cencaru Bakar, Karipap, Pasta, Ketupat Sotong dan Ayam Bakar Bersos Nando's.

Aku capture dua menu jer kat sini....jom share!



Ketupat Sotong


Senang je nak buat ni. Yang penting kena ada sotong, beras pulut, santan, gula merah dan pencungkil gigi.
Lepas cuci sotong tu, korang sumbat je beras pulut tu dalam sotong anggaran separuh badan sotong.
Ada setengah orang, sumbat pulut yang dah dimasak.
Pada aku kurang sedap, sebab pulut yg dah masak tu tak mesra rasa lemak santan dan sotong tu.
Sebab tu aku lagi rela isi beras pulut yang masih mentah.

Dah sumbat sumbat semua,
Tutup sotong dengan kepala sotong dan sematkan pencungkil gigi supaya kepala sotong tu tak tercabut dan beras pulut tu tak terkeluar masa merebus nanti.
Hasilnya macam picca kat bawah ni.
Susun terus dalam periuk.


Dah siap sumbat segala sotong tu.
Masukkan santan sampai menutup segala sotong tu.
Rebus dengan api yang kecil.
Agak-agak sotong-sotong tu dah tegang dan boncit-boncit, masukkan gula merah, dan sikit garam.
Aku masukkan sikit gula pasir.
Rebus lagi sampai kuah pekat.
Dalam setengah jam....dah siap!



Ayam Bakar Bersos Nando's


Mula-mula kene beli sos Nando's.
Boleh beli kat Nando's atau mana-mana pasaraya yang ada jual.
Aku beli kat Tesco.
Sebotol RM11.
Kopak haku!!!



Perap ayam dengan Hot Peri-peri Sos
Then taburkan serbuk lada hitam.


Lepas perap dalam 2 jam, rebus kejap ayam dengan santan.
Sampai kuah tu pekat.


Dah pekat, susun atas tray.
Siap untuk di bakar.


Lepas setengah jam, ini hasilnya.
Cedap sangat!
Makan dengan Extra Hot Peri-peri.
Arghhhhh nikmat!


Resepi asal ayam ni aku cilok kat AKU BUKAN CHEFF.
Next time boleh buat lagi....tapi kene tunggu poket tebal.
Senak aku nak beli sos tu...mahal!
Baik pi makan kat Nando's terus...siap ada sidelines lagik.
hiks!


p/s :: Tak sabarnyer nak raya.....tapi aku takde baju raya pun. hwaaaaa... (T_T)



Thanks for singgah dan membaca...




3 Crappers:

...sWeeT uMi... said...

hikhikhik...sedap aym tu kan ....mmg kopak la kalu nak wat byk2 tp tak pe yg penting sedap...bagus bagus hehehe

Rose Emely said...

kak naemah...

ye memang sedap. tapi rasanya org kene bakar lagi lama sket laa...bg betul2 garing.
betul betul...mmg kopak.
tapi sbb selera tekak, tu yg layan jek...

ayuminie~~ said...

ade jual ea sos tu? xtau plak.. anyway thnx for ur info.. =)

~♥~ LinkWithin ~♥~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...