~♥~ STALKERS ~♥~

Monday, February 21, 2011

@}--- Cerita Detik 1 a.m.

Ini bukan kisah seram, tapi ini kisah gerammmm...!

Alkisahnya, semalam aku baru sampai Putrajaya dari JB.
Maklum jelah, skang ni ulang-alik JB naik bas je.
Takde dah nak drive² long distance ni. Membazir bayar tol dan minyak!
Lebih baik hire driver bas, then aku boleh lentok² tidur sambil hantuk kepala kat cermin bas tu.
Agak² pahala balik kampung berjemaah tu sama banyak tak dgn pahala sembahyang berjemaah?
Pangggg!!!

Ok ok sambung citer. FYI, fucking parking kat ERL/Putrajaya Sentral skarang ni dah start berbayar.
Aku selalu kalau nak balik kampung, parking je kereta kat open car park tu.
Senang sikit, then dekat dgn tempat tunggu bas.

Then, hari Khamis lepas berkejar laa aku ke tempat biasa.
Jenuh laaa aku tekan button ticket tu, haram tak function.

Tekan button help tu baru ada Mak Guard jawab, "Sila guna ruangan parking bertingkat utk waktu di luar waktu pejabat." Damn! Suka menyusahkan aku ke hulu ke hilir kan???
Dah laa start berbayar, fucking parking yg open tu cuma beroperasi dari jam 8:00 a.m. - 6:00 p.m. sahaja.
Patutlaaa aku tengok tempat yg selalu penuh kereta tu dah tak ramai.

Hangin jek aku. Aku sememangnya malas nak parking kat parking bertingkat tu.
Sebab utama, aku kalau dari JB sah² sampai Putrajaya ni tengah malam.
So kalau dah malam² dan sensorang, ade ke aku nak jalan jauh² naik ke parking bertingkat tu?
Hwaaaaa....sure takut². Eh tapi aku ni kan berani!
Nak tak nak, suka tak suka, memang kena parking juga.
Tu je tempat yang disediakan. Nak hegeh² sat gi kena tinggal bas.
Melalak plak tak pasal².

Aku sebenarnya tak paham sangat syarat bayaran kat parking tu kalau kita parking lebih dari 24jam.
Yang aku baca, sekali masuk RM2.00. Kalau 24jam diorg charge RM5.00. Keluar lebih pukul 1:00 a.m., diorang charge lebih RM1.00.
Ko paham??!!
Macam ular belit kan?
Kan senang ko tulis je, Siang RM2.00, Malam RM6.00.
So total Siang + Malam iaitu 24jam = RM8.00.
Betul tak? Then option pada pengguna, kalau rasa mahal tak payah laa nak parking kat situ.
Pi je tempat lain or else naik bas jek dari rumah!

Nak dijadikan cerita akibat ketidakfahaman aku ni, mlm tadi gelabah beruk tak cukup duit nak bayar fucking eh parking!!!
Damn bullshit!
Aku dah kira² dah dari hari mula² park kereta. Sure kena bayar RM20.00.
Yelah, aku tinggal dari hari Khamis sampai Ahad. 4 hari. So bajet RM20.00

Maka terhegeh² laa aku ke mesin autopay ini...!!!

Tup tup..........kene RM23.00 ko!



RM23.00 tu ok lagi, tapi dia tak nak terima duit RM50.00 haku!!!!!!!!!
Lima nam ploh kali aku cuba, memang tak nak terima.

RM50 tu laa paling kecik. (riak kejap. eh tapi tu je pun yg ada nak tunggu sampai gaji nih!)
Masuk kereta balik, korek laa duit pecah dalam purse, bekas syiling dalam kereta.
Masa tu duit kertas ada laa RM6. Duit syiling RM9. Baru ada RM15. Tak cukup weiiiiii....
Aku dah takde duit kecik dah.


Kat body mesin ni pun haramnya nak warning duit RM50 tak terima.
Langsung takde notes kata leh terima syiling, RM1, RM2, RM5 & RM10.
Macam gampang kan???
Tetengah malam, mane aku nak pi pecah duit. Kat ERL tu bukannya ada kedai 24jam.
Giler.....!


Tipon Incek Tunang, mintak option. Aku time tu dah tak leh nak fikir betul² dah.
Dah laa cuak tetengah malam. Sorang². Pempuan lak tu.
Kang kena apa²...melalak air mata darah mak bapak aku.
Incek Tunang takpe lagi, leh cari pengganti lain.
Mak bapak aku nak cari anak ganti kat mana? Bukan ada adik-beradik pun.
Ishhhh....seram ko.

Sambil² berdiri tepi tembok tu, nampak laaa pokcik² driver teksi ngan main daun terup.
Incek Tunang suh pi tanya, kot² diorg ada duit tukar.
Aku pulak fikir, aku ni perempuan.
Tak nak laa tunjuk aku ada problem time tu.
Hati ngan otak orang ni kita tak boleh jangka, kang ada yg berfikiran jahat?
Tak namanya cari padah???

Last option. Tipon housemate.
Sian minah ni, dah tido. Kena kacau. Sorry arr babe!
Tunggu la plak dia datang amik aku.
Jam dah kol 1 lebih...
Sampai² jek, terus je masuk kereta dia.
Dah duk diam², dia plak hulur, nah aku ada RM10.00. Korek² lagi dalam keter dia dpt lagi RM1.50
So, duit tadi collect² ada RM15 + RM11.50 = RM26.50
Haaaa....cukup dah. Dah leh balik dah. yeay....

Tengokkkk....syian tak kat aku. Kutip segala syiling syemiling yang hado.
Sampai kosong purse, kocek, dalam keter. Ada belen pun singgit dua jek.
Nak kuar parking punya pasal.
Tak kisahlaa, janji selamat.


Tiba-tiba setelah masuk kad parking....korang agak² apa?
Meh kita tengok sama²...   
* * * * * * * * * * * * * * *
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Taraaaaaa..........


RM28.00  kauuuuuu...................!!!
Damn bastard!
Sebab time ni dah kol 1:17 a.m.
Berpeluh² aku kol 1 pagi tu kira duit syiling.
Nasib baik cukup lagi RM3 ngan balance syiling² yang ada.
Macam gampang Putrajaya Park and Ride nih!!!



Thanks for singgah dan membaca...

6 Crappers:

dollyadam said...

huahuahuahuahuahua..ksian ko kan..sure ngantuk pagi2 nih..ekekeke

Rose Emely said...

hahaha....

tak jugak. masih segar bugar.
oleh kerana tahap kebengangan tu di tahap maksimum, maka malam tadi tidur dgn lenanya.
walau siap mandi dan terkebil-kebil atas katil jejak kol 2 pg...huhuhu

Fyda Rahim said...

CAM SIAL. AKU EMO!! AKU EMO!! AKU EMO!!LAGI2 BAB2 PARKING FUCKING NI. DA KEDANA KOT PERBADANAN NI!

(ok aku da lega da kua segala emo yg berbaki bab2 parking fucking ni) =p

Rose Emely said...

bengong lu fedot!

haku yg berangin hokkay!!!

yatt said...

giler sekejap je dah naik RM5 gilooo...

Rose Emely said...

kak yatot:

actually yg naik RM5 tu sebab dah dikira 24hrs. agaknya laa...
tu yg org ckp, org tak paham sangat pengiraan diorg nih!
tpi siyes arr...giler mahal!!!

~♥~ LinkWithin ~♥~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...