~♥~ STALKERS ~♥~

Tuesday, February 14, 2012

@}--- D.I.Y. :: Make Over Personal Diary

Masih ada ke yang setia dengan personal diary book?
Atau semua dah ubah selera pada online diary macam blog?
Aku ni dua-dua pun tak setia....baik buku diari atau online diary....tetap tak setia.
Time rajin aku buat entry...time tak rajin aku biar dia sampai berhabuk.
Buku diari ni pun sama.....kalau rajin macam-macam laa aku isi.
Tak rajin....berbulan tak sentuh.
But actually....aku takde laaa rajin sangat nak cerita perihal diri...selalunya aku cut, copy and paste apa-apa info yang aku rasa berguna untuk sepanjang hayat.

Kalau nak ikutkan peredaran zaman, Google info tu lagi senang dari buat secara klasik nak kene buat paper cut and paste.
Tapi itulah kenyataannya, minat setiap orang tu berbeza kan...
Dan aku mmg lagi suka buat paper cut ni....sebab aku sukakan colorfulllllll....
Atau skarang ni lagi famous dgn paper crafts....
Sekadar isi masa lapang kat rumah, ada laa jugak nak di buat.

Well hari ni nak share cemane nak make over personal diary book.
Macam dah boring tengok yang sama kan....Let's do it!



Haaa...ini ghuper diari saya.
Aku beli buku ni dekat MPH Bookstore....cover buku ni adalah plastik.

 


Kebetulan hari tu ada jalan-jalan kat IOI Mall, Kulai...jumpa satu kedai D.I.Y
Terjumpalah Plush Deco Stickers ni.
Saiz adalah B5, atau separuh A4.
Terus teringat diari yang dah boring tengok cover dia tu kan.
Maka ku gapai laa kepingan2 Plush Deco Stickers ni.
Ada macam2 corak....but since I peminat pink color, so haruslah amik color pink.
heheheheh
Harga murah jek...sekeping RM1.90
Rembat 2 keping.




Mula-mula kene ukur ye.
Supaya lebihan setiap tepi cover diari tu nampak sama.
Mana yang lebih boleh dipotong dan buang.
Sudut tu pulak potong kan serong supaya pertemuan setiap bucu nampak lebih cantik.

 


Bila dah ukur.....boleh laa tampak terus pada kulit diari tu.
Nama pun sticker kan...so tak payah laa susah2 nak buh gam sendiri.
Gunakan pembaris atau objek yg rata untuk meratakan sticker pada cover diary.


Rapikan jugak disebelah dalam cover.
Bila kita dah potong serong bucu sticker tadi, maka hasilnya seperti di bawah.
Kemas kan?



Pandangan sebelah luar.
Nampak kemas jugak kan?


Buat pada kedua-dua belah cover.
Depan belakang nampak sama.
And opkos....menarik!
So....dah siap!



 hahaha...ok dah.
Tu jek hasilnya.
Nanti dah boring, aku fikirkan cemane nak make over lagi.








Nota hati :: Nak make over rumah plak lahh....hehehe




Thanks for singgah dan membaca...


2 Crappers:

CaYe Cik iLa said...

mmg ske pink ke??ad mmbr kn dy mmg gle ngn pink...bju pink,ksot pink...pendek kte sume bende nk pink..cmpy kete pon dy cat kaler pink..heheheh

Rose Emely said...

cik ila...

huhuhu memang sker pink.
tapi takde laa fanatik sgt sampai semua barang nampak pink...ekekeke
tapi kalau pi beli barang2 tu mmg rambang mata nmpk pink jek laa...heheh

ehhh shayer pun de cita2 nak cat keter kaler pink. ahaks!~

~♥~ LinkWithin ~♥~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...