~♥~ STALKERS ~♥~

Monday, May 9, 2011

@}--- Agenda 1 :: Telur Pindang

Assalamualaikum w.b.t....
Everything back to normal now. Hari ni pun dah start kejer.
So, no more coti-coti bulan dan madu campur racun.
Kerja! Kerja!! Kerja!!!

But today nak start share perjalanan majlis tawen haku.
Sempurna tak sempurna, aku anggap jer sempurna sebab aku pun dah selamat jadi bini orang.
Kalau tak sempurna maknanya tak selamat menikah.
kan? kannnn?

First story adalah pasal masak telur pindang.
Korang pun tau kan, masak telur pindang ni lama giler.
Tu yang kena masak awal².
Nak guna hari Jumaat (30/04/2011), maka start masak pada hari Selasa (26/04/2011).

Ni ada gambar² yang aku sempat snap...

(1) Mula-mula kena gotong-royong cuci telur. Ni semua kaum-kaum ibu yang tak bekerja di siang hari...


(2) Actually, diorang dah start susun telur baru aku teringat nak snap pic. So, ni lapisan yang ke-3.


(3) Sebelum susun telur, kena letak ramuan-ramuan yg sepatutnya dulu. Mula-mula kena letak segala daun².


(4) Antara daun-daun yg terlibat adalah daun serai, daun lengkuas, daun jambu batu, daun manggis, daun senduduk, kulit bawang dan ape tah lagi. dah tak hengat...






 (5) Pastu taburkan ketumbar dan jintan.


(6) Taburkan garam kasar pulak.



(7) Kemudian susun telur serapat yang mungkin.


(8) Last but not least, tuangkan kicap. Kicap biasa boleh, kicap pekat pun boleh.


(9) Ulang ramuan tadi sehingga telur habis.... (^_^)

Dah siap sumer tu...rebuslah tiga hari tiga malam. Baru laa berhasil telur pindangnya.

Psst....pic merebus dan hasilnya tak sempat aku nak snap sebab dah bizi wat mendalah lain. hiks!~




Thanks for singgah dan membaca...




5 Crappers:

yatt said...

perghhh giler susah rupanya buat telur ni.. hehe ingat senang je... tp aku tak suka so tak yah la menyusahkan diri huhuhu

Rose Emely said...

ngeh ngeh ngeh...
tau tak pe...
sangat byk kerja mao dibuat.
dedaun tu pun kebanyakkan nyer import dari Kelantan and umah maklong
nak harap kat Kulai tu mmg susah ler nak dapat...

dollyadam said...

perghh lame giler nak masak telur ni...huhuhu...btw,congrats puan! hahaa eyh ko ade cek list tak? nak pinjam..:P

Rose Emely said...

Dolly...
mekaseh yer bakal puan.
checklist???
hhahaa...tak hado.
tak sempat2 pun nak tulis checklist.
men ingat pastu jot down mane2 yg terlintas.

dollyadam said...

hadoi..hehehe aku poning gak ni sbnr nye..huahuahuahua..

~♥~ LinkWithin ~♥~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...