~♥~ STALKERS ~♥~

Tuesday, July 31, 2012

@}--- Menu hari pertama berbuka di kampung...


Hari ni pepagi hari dah hujan kat Putrajaya.
So alang-alang hujan dan sejuk, better layan mata dengan makanan.
Boleh layan rasa lapar....muakakaka
Gila kijam niat di hati.
Eh tapi memang tengah sakit hati pun hari ni.

Tunggu cari mangsa je nak kene maki hamun.
Ishh ishhh ishhh....bersabarlah wahai hati.
Tak mo banyak cakap...moh layan piccas.

Ni semua menu iftar di hari pertama aku berbuka di kampung kat Kelantan.
Dasar nafsu!
Eh actually haku dah lama meroyan nak makan nasi minyak old school version.
Nasi minyak yang banyak letak minyak sapi dan susu....bau yang begitu lemak.
Oh lazat!
Ni adalah hasil tangan Mak Bonda....thank you Mak!!!



Yang bawah bawah ni plak....menu sampingan.



Eh tetiba terselit asam pedas ikan duri pula.
Ni requested by my uncle.
Orang Johor balik Kelantan, haruslah kene masak asam pedas kan.



** psst...Kak Iqa len kali wat sira labu cenggini taw!


Dan ini adalah dissert.
Oh heaven!!!


Sebenarnya ada lagi menu-menu yang terhidang + yang jiran tetangga bagi.
Tapi aku dah malas nak snap.
Pewot dah kelaparan.
Dan tak sabar nak makan nasi minyak....wakkakaa


Nota Kaki :: I'm moody right now!



Thanks for singgah dan membaca...
 

Monday, July 30, 2012

@}--- Nothing to say....



Lets picture story everything






Nak balik tidur!
Tuan tanah baru sampai dari Kelatan kol 6.30 am kekdahnya.
So no mood at all.
 

Thanks for singgah dan membaca...
 

Friday, July 27, 2012

@}--- Salam Pantai Timur


Buka apa hari ni?
Tuan tanah dah dapat menu yang diidam2kan....nasi minyak!!!
Homemade by Mak Bonda.
And actually....tuan tanah bersiaran dari Pasir Puteh, Kelantan.
Balik bercuti dan berpuasa bersama Nenda terchenta.
So first menu today....adalah Nasi Minyak Idaman Malaya....ouchhhh!
Enjoy your meals for iftar....

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, July 26, 2012

@}--- Terkenang kenangan silam... T__T


Salam 6 Ramadhan....
Kejap je dah nak seminggu puasa kan?
Hari ni badan ala-ala tak bermaya....
Ngantuk!

Semalam  berjaya juga packing baju nak balik Kelantan malam ni.
Rasa macam nak balik sehelai sepinggang...senang!
Tapi apa kan daya....kat kampung mana ada stok kain baju aku.
Kang tak pasal-pasal kene pakai kain batik 24 jam.
huhuhuhu......I mane reti pakai kain batiksss uols. hahaha kantoikan diri sendiri.
Eh actually boleh pakai...tapi bukan untuk jangka masa yang lama laa.
Takat nak wat berkemban ke bilik air or sementara nak wat salin baju tu boleh la.
Lebih-lebih idak ler....I lagi rela pakai baju kurung taw!!!

Well pagi tadi hajat nak sambung packing toiletries.
Selongkar laa kejap laci-laci yang ada, cari toiletries travel bag.
Non-hado! Kompem aku dah buang.
Tapi aku jumpa benda lain.

I jumpa my late lovely fon.
hahahaha late lovely tu....
Dalam pada terkejar-kejar nak bersiap ke opis, sempat snap hokkay.
Kenangan 5 tahun lepas laju-laju masuk dalam kepala.
Maunya tak nak snap kan.

Ni lah handfon pertama hadiah hari jadi dari Incek Somi masa gedik-gedik bercouple dulu.
Handfon Nokia model 7390 Pink.....Limited Edition!
Hidup lagi tau fon ni....cuma ada sikit probs.
Satunya, suara ala-ala tak berapa nak dengar.
Duanya, bateri dah kembung, kejap je dah kong nanti.
Aku rasa ni semua impact aku baling fon ni kat lantai Alamanda masa perang besar ngan Incek Somi dulu.
Kejadian ni pun masa duk gedik-gedik bercouple laaa...
Skang takde dah perang-perang besar....perang manja-manja tu selalu!


Pastu tadi gatal-gatal cari pic henfon ni kat dalam website Nokia.
Tak de ko....lama sangat dah model ni.
Tapi aku sempat laa Google image....
Beginila rupa parasnya tatkala baru keluar dari kilang.
Sweet kan?
Kenapa dia limited edition....aku pun tak tau.
Yang aku tau dia special sebab ada label kain kat tepi flip tu.
Takde lagi kot company yang mampu letak label kain kat gadjet keluaran diorang.
Nokia je hado.



Walau seburuk mana pun rupa dia, aku tetap cuba untuk simpan.
Kenangan tu....
Kalau tiba-tiba nak tukar fon ni boleh tak?

Well....hari ni badan macam letih terlebih.
Aku rasa ni kesan-kesan menu berbuka yang tak berapa sedap semalam.
Harga je mahal...tapi tak nyaman di tekak.
huhuhuhu....nyesal I taw!!!

Semalam beli rojak Singapore. RM7!!!
Tak sedap pun.
Terus terbayang-bayang rojak asma kat Plaza Angsana, JB.
Arghhhh dari hari tu mintak ngan Incek Somi...tapi tak sempat-sempat nak pi beli.
Kene balik JB nih!
Then boneless crispy chicken by Uncle Bob.
1st time aku beli ni....walau dah berkurun ada kat pasar malam Putrajaya ni.
Sebelum ni tak terliur, tetiba semalam terasa nak plak.
Hamik ko....tak in langsung kat tekak aku.


Penyudahnya aku makan rojak ni separuh je.
Ayam tu pun makan laa dalam 5 potong.
Yang lain-lain.....ke tong sampah.
Pasni tak nak beli lagi dah.
Malam ni masak nasi, telor dador, ikan bilis ngan kicap je dah.
Jimat!


Ok tu statement poyo!
Sila jangan percaya.




Thanks for singgah dan membaca...

 

Wednesday, July 25, 2012

@}--- Iftar Hari ke-4


 nyumm nyumm nyummm
hahahaha...pepagi tengok makanan.
hazab!


Okeh tu semua menu tapawan aku kat Param Putrajaya.
Kecuali cekodok....tu minah osmet yang goreng.
Semalam memang tamak sebab mood swing, so layan je rasa tekak.
1st pic sebelah kiri tu nasi arab versi Melayu.
Sebab....nasi tu dah ok. tetiba ayam panggang dia berempah macam masakan Melayu.
What ever it is....aku suka ayam panggang dia tu.
Sambal tomato dia pun pedas....memang kene tekak Melayu.

Then tepung pelita masih ada baki 2 biji...takpe, petang ni boleh sambung.
Tak payah pegi Param....errr semalam mcm dgr citer ada orang nak masak.
So join kan kaki dan pewot. Settle!

Pastu terbeli cempedak goreng.
Masa kat Param tu bau dia....masyaAllah, memang menggugat iman.
Bila makan, rasa tak seindah bau.
Okeh aku tertipu lagi.

Last skali, cuci tekak dengan air ambra a.k.a kedondong asam boi.
Sedap!
Tapi tak sesedap kat restoran Mohd Chan Abdullah.

Mission hari ni tadah tekak tunggu minah-minah osmet masak.
Sekali tak jadi masak...masak laaa aku.
huhuhuhu

Okeh before chiao meh tengok sini => 3 sebab kenapa Hari Raya anda sangat indah.




Nota nafsu :: Macam nak pi belikan baju raya untuk Atok Kelantan laaa. Kat mana nak cari yang dekat2 Putrajaya ni ek??? Lusa dah nak balik Kelantan.




Thanks for singgah dan membaca...
 

Tuesday, July 24, 2012

@}--- Relaxing







from





 until I get the

 ======== * ========




hahahahaa...punyalah takde idea kan?!!

Pssttt...psstt...rahsia nak kekal sihat kena exercise guna benda ini.
ngeh...ngeh...ngeh



Thanks for singgah dan membaca...
 

Monday, July 23, 2012

@}--- Masak-masak sama Incek Somi...


Masih berpuasakah kalian?
Semoga khatam hingga ke akhirnya ye.
Hari ni takde mood nak story-story.
Sebab penat dan tak cukup tidur.
Malam tadi sampai lewat dari JB.
Pagi tadi pun bangun lambat....bahana tidur balik lepas sahur.

So kita share menu berbuka semalam je laaa.
Tak baek ekkk share piccas makan pepagi hari ni...tapi nak wat camno.
Takde modal nak citer dah...hehehe

Menu-menu ni biasa je tapi jadi special sebab masak bersama Incek Somi.
Almaklumlaaaa...haku kan 'saaaaangat terror' memasak. keh keh keh
Untung juga Incek Somi pernah part time banquet kat hotel.
Maka beliau reti laaa juga nak masak.
Harapkan aku....belum apa-apa dah pi google resepi.
Tapi bila masuk dapur, resepi entah ke mana.
Asik laaa jerit panggil.....abangggggggg! hahahhaa
Nasib ko laaa bang dapat bini tak pandai masak.

Eh tadi kata takde mood nak story mory...terpanjang lebor plaks.
hahhaa..ok ok tengok je laa picca.


Baby Sawi Masak Sos Oyster

Menu senang gila kan.
Tapi kalau dah namanya tak reti masak, semua rasa susah.
kikikiki
Dah siap masak pandai lak cakap..."oh senang je nak buat ni.."
Kesian haku kan?




Ikan Kerapu Masam Manis

Ni pun satu hal.
Bukan susah pun...simple je.
Men campak-campak jer. 
Tapi nak jugak Incek Somi yang buat....kah kah kah.
Takpe bang....pasni dah boleh buat sendiri dah. 


Actuallya ada lagi a few menu untuk berbuka.
Aku masakkan kue teow tom yam untuk Ayahanda.
Pastu ada buat manggo and grape puding.
Tapi tak sempat lak nak snap picca.
Ini je laaa pun yang sempat....hihihi
Ok chiaoooo...



Nota hati :: Hari ni berbuka sendiri laa. Lebih untung kalau minah-minah osmet ada kat rumah. Hurmmm...nak buka apa ari ni ek? Nak pergi bazaar laaa...buang-buang duit. kikikiki..


p/s:: Buffet Ramadhan di Tirai Ratus. Try nak?


Thanks for singgah dan membaca...
 

Sunday, July 22, 2012

@}--- Menu iftar pertama...

Salam hari minggu....
Bersiaran dari tapak pasar pagi Khet Long Garden, Kulai.
Comei tak budak sengal ni? ngeh ngeh ngeh
Sementara tunggu Ayahanda beli sayur dan lauk, anakanda senang-lenang duduk dlm kereta sambil update blog.
Korang buka apa semalam?
Mestu sedap2 kan....maklum 1st day puasa.
Semangat masak juadah berbuka tu lain macam sikit kan?
Ke masak dihujung jari a.k.a tunjuk2 di bazaar Ramadhan? Heheheh
Aku x sempat lagi nak pegi bazaar.
Masak simple2 jua yg termampu.
Oleh kerana tinggal berdua je waktu berbuka semalam, maka menu pun ala2 set yg dijual di kedai2 makan.
Ikan bakar, sayur yg dicelur dan sedikit nasi goreng.
Senang....x pyh byk2 pinggan.
But actually aku ada masak sup juga.
Extra menu.
Hari ni pecah kepala balik.....fikir apa nak masak.
Àyahanda pula jenis x mkn nasi...so kenalaa fikir menu untuk dia.
Ïncek Somi pula jenis mkn nasi...so kenalaa msk nasi jugak.
Huhuhuhu masak haku ari ni!
Okeh arr nak sambung perah otak...
Makkkkkkkkkkk cepat laaa balik!

Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, July 21, 2012

@}--- 1 Ramadhan

Hai teman-teman....
Ye saksikanlah muka tak bermaya saya di siang 1 Ramadhan ketika menemani Ayahanda beli tiket.
Kesian kan???

Well.....Seronok puasa?
Mesti semua orang semangat bangun sahur pagi tadi kan?
Sahur hari ni cuma bersama Incek Suami dan Ayahanda.
Mak Bonda dah terlepas balik Kelantan....sambut puasa bersama ibu mertua kaedahnya.
Well everything went well....walau pertama kalu urus rumah tanpa mak. Heheehhe
Menu simple je nasi, ikan goreng, telur dadar dan telur masin. Makan ngab kicap.
Ayahanda belasah roti jer.
Pic x sempat nak snap sebab dah kelam kelibut.
Well otak ngah perah ape nak masak petang ni.
Dah laaa tinggal berdua jer. Incek Somi kijer.
Korang masak pe?
Dalam otak ni fikir sup cendawan, ikan bakar n ulam2an.
Menu sihat kaedahnya.
Boleh laaa kan....kata jg kesihatan.
So x payah laa nak menu bukan2.
"psssst...ayah kalau nak makan best2 tunggu mak balik taw...."
Hahahahahh gile kejam jd anak.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, July 20, 2012

@}--- Yeayyy esok puasa!!!



Syukur Alhamdulillah....sempat lagi bertemu Ramadhan tahun ni.
Selamat berpuasa buat semua kaum muslimin dan muslimat seluruh dunia.
Semoga kita semua mendapat barakah di bulan yang mulia ini.
Amin....
  Jangan lupa solat tarawih malam ni taw!





Thanks for singgah dan membaca...
 

Thursday, July 19, 2012

@}--- Spontaneous Thursday #6

Morning dearie...
Hari ni hari Khamis.
Esok dah Jumaat.
Lusa dah Sabtu.
Lusa juga berkemungkinan besar dah puasa.
Marhaban ya Ramadhan.
Tak sabar nak puasa.
Fuhhh...ganti puasa pun ngam ngam jer....selamat!

So ala-ala mood nak sambut puasa, kita layan piccas alam semulajadi je laa ek.
Ni semua pic dari bumi Johor.


 Salah satu pemandangan dari Istana Bukit Pelangi.
Tempat keje Incek Somi.
Tenang je kan.


Ni pula pemandangan dari depan pejabat Radio Best 104.
Penuh ngan meriam je.
Berani korang lawan???
 

Pemandangan dari tepi Stulang Laut.
Menara merah putih seberang laut itu adalah Singapore.


Menyusuri tepi Pantai Lido



Laluan pejalan kaki yang berukiran.


Pantai Lido
 



Bawah pokok kelapa ni laaa kami dating laki bini selama 5 minit untuk snap picca.
Romennnnnnnntik bawah pokok kelapa kejap sebelum kelapa jatuh atas kepala.
ngeh...ngeh...
 




Peringatan :: Jangan lupa tengok pengumuman puasa malam ni tau!!!



Thanks for singgah dan membaca...
 

Wednesday, July 18, 2012

@}--- Wordless Wednesday #13



Menu dinner haku semalam.
Home made kue toew Singapore by housemate.
First time aku jumpa kue teow Singapore ni.
Selalunya bihun Singapore kan?
Hehehee...ni bukan apa.
Housemates aku kan unik....sorang pencinta cili padi, sorang plak penakut cili.
Aku juga di tahap 'mild'.
 Oleh kerana tukang masak semalam adalah osmet yang penakut cili, so opkoslaa kue teow dia jadi pucat lesi.
Bayangkan ye tuan puan, sebungkus kue teow dia cuma guna 3 biji cili padi hijau tu.
hehehe apa-apa pun pada aku ok je.
Sedap juga dan berasa masakkannya.
Dekat setahun duk sama, first time rasa dia masak
 What ever it is...don't judge the book by its cover.
Walau putih pucat dan lesi, rasanya tetap ummphhh!!!
Ok tu je. Lelebih plak merapu....bye!



Iklan:: Sesiapa nak order udang galah boleh klik sini. Tq!


Thanks for singgah dan membaca...
 


Tuesday, July 17, 2012

@}--- Kenapa harga udang galah mahal?



Hari ni entry khas pasal udang galah.
Lebih spesifik pasal udang galah sungai yang aku jual.
Ni semua sebab kenapa harganya mahal.
Mahal ke?
Pada aku murah lagi.
Setahu aku market sekarang RM60 sekilo.
Tapi dengan aku boleh dapat RM52 atau RM55 (termasuk kos delivery).
Boleh jadi mahal sebab ketiadaan musim udang galah.

Jom layan piccas....


 Hala tuju yang perlu direntasi.
Korang nampak tak kat hujung jalan tu ada kepala kenderaan warna biru.
Jauh hokkay.
Dah dekat baru nampak, lori pasir rupanya.
Apa di buatnya lori pasir dalam kawasan ladang kelapa sawit ni???


 Masuk celah-celah jalan ladang sawit pula.


Laluan yang makin ekstrem.

Lepas naik turun satu jalan berbukit, terus nampak pemandangan ni.
Bukan tasik biru ye tuan puan.
Tapi lombong.
No wonder laaa ada lori pasir lalu tadi.


Perjalanan diteruskan.

Akhirnya jumpa juga Sungai Kota Tinggi.
Ni lah asal usul udang galah yang aku jual.
Bukan belaan di kolam-kolam plastik atau simen, tapi simpanan di sungai ciptaan Allah.

 Dari jeti nampak laaa beberapa orang pemancing udang sedang setia menunggu hasil tangkapan.


Kita kasi closed-up sikit.
Di bawah terik mentari sabar menanti rezeki.
 Siap letak payung tu.
Satu perkara yang korang kena ingat, "di mana ada udang, di situlah ada buaya".
So betapa berisikonya kerjaya mereka ini demi merealisasikan tekak kita yang nak makan udang galah ni.


Ni pula pengakalan peraih udang.
Hasil tangkapan pemancing-pemancing tu akan dijual kepada peraih udang.
Maka udang ni semua dijual hidup hidup.

Tok peraih on the way nak amik udang yang dah disimpan khas untuk aku.
Aku kena order seminggu sebelum aku nak amik.
Bagi ruang pada pemancing-pemancing kumpul hasil tangkapan diorang.

Bakul pertama.

Bakul kedua.

Bakul ketiga.


Bawa naik ke darat.
Susah kan?
Semata-mata nak jaga kualiti.
Udang fresh kan sedap.
Lebih-lebih lagi yang pure dari sungai.

Antara yang terbesar.
Eh yang pegang pun cukup besarrrr! kikikiki

Time ni udang ni meloncat-loncat mengelitik lagi ye tuan puan.
Sangat seram mao pegang.
Takut kene sepit!

Ni kalau loncat masuk mulut terus ni camno?

Dah timbang tak cukup kilo lagi, tok peraih patah balik kat pengkalan.
Kali ni main sauk pulak.
Ni bukan kaedah nak membazir masa ye.
Mission peraih ni adalah menjual udang galahnya hidup-hidup.
So peraih ni sanggup je ulang-alik ke pengkalan semata-mata mengurangkan risiko udang tu mati cepat.


Yeah!!!

Dah timbang, patah balik ke darat.

Done!


Dah siap timbang, terus simpan dalam kotak gabus putih tu.
Zassss balik umah nak kasi frozen sebelum deliver kat customer.
Sayang ek, amik fresh gila.
Hantar kat customer frozen.
Tapi frozen frozen pun cuma 2 3 hari.
Takde laa frozen sampai sebulan.
Maka kemanisan udang tu still terasa.

Now cabaran masa nak balik.
Langit semakin gelap.
Laluan pula kene naik bukit.
Hampir-hampir tak lepas....tapi alhamdulillah, driver memang pakar.
hehehe


Settle packing, terus operate udang-udang balance.
Memang tak tunggu lama tau.
Tak payah nak masak susah-susah.
Goreng dengan garam kunyit je.
Settle.
See see...tak muat kuali.

Kasi closed-up sikit.
Ouchhhh merembis dohhhhh!
Tips....goreng udang jangan lama-lama tau.
Asal dah merah dan garing sikit tu angkat laa cepat.
Baru laaa rasa isinya tak terjejas.
Oh la la....

Oh tidakkkkk!
Ratah panas panas.
Sangat rangup kulitnya.
Oh ho....terliurrrrrr!

Aku paling suka hongges penyepit udang ni.
Tak bagi badan udang pun tak pe.
Janji dapat penyepit ni.
Nikmat makan udang adalah apabila kita rasa susah nak keluarkan isinya.
kikiki
Tapi dengan syarat penyepit udang yang besar macam ni laa, yang kecik-kecik tak main okeh!

Ok tu je nak share.
So sesiapa yang berminat boleh pm saya ye.
Kawasan jajahan adalah dari daerah Kulaijaya hingga ke Johor Bahru.
Dan juga Putrajaya.
Luar Putrajaya, boleh order tapi manage datang amik sendiri ye... =)

rose_emely@yahoo.com
 012-3041107

Udang-udang ni kena pre-order ye tuan puan.
Nak on the dot memang tak boleh.
Sebab tok peraih bukan bela dalam kolam sendiri, tapi ini udang hasil tangkapan di sungai.
Chiaoooo
Psssttt....pre-order raya dibuka sekarang ye.
Minggu terakhir ramadhan kita kasi deliver.


TEMPORARILY CLOSED FOR ORDER.


Nota Hati: Ramadhan semakin hampir. Tak sabar menanti. Nampak gayanya sambut puasa sendiri tahun ni. Mak bapak balik Kelantan, Incek Somi keje. Housemate semua balik kampung, aku juga sensorang. huhuhu




Thanks for singgah dan membaca...

 




~♥~ LinkWithin ~♥~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...